Εδώ θα βρείτε τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις. Για περαιτέρω πληροφορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

1Πότε χρειάζεται να επισκεφτώ Ψυχολόγο;

Σίγουρα δεν είναι αναγκαίο με την παραμικρή πίεση ή δυσκολία κάποιος να επισκεφτεί Ψυχολόγο. Η συνεχής πίεση, το άγχος, η ματαίωση, η πεποίθηση ότι τίποτα δεν θα αλλάξει και η απογοήτευση είναι ενδεικτικά συναισθήματα, ειδικότερα αν μέρα με την μέρα, η καθημερινότητα γίνεται δυσκολότερη και περιορίζεται σημαντικά η λειτουργικότητα. Όταν το σώμα μιλάει μέσα από συμπτώματα όπως ένταση, ημικρανίες, γαστρεντερικές ή δερματολογικές διαταραχές, μυϊκούς πόνους και προβλήματα στον ύπνο ή την όρεξη τότε επίσης μπορεί να χρειάζεται η συμβολή Ψυχολόγου. Μέσα από την ψυχοθεραπευτική διεργασία, το άτομο μαθαίνει να εκφράζεται ώστε να μην συσσωρεύει ανεκπλήρωτες επιθυμίες. Η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας συμβάλλει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων που μέχρι τώρα δεν επαρκούσαν για να διευκολύνει το ίδιο το άτομο τον εαυτό του ώστε να βγει από τον Φαύλο Κύκλο της επανάληψης.

2Η ψυχοθεραπεία θα βοηθήσει;

Το αν μία ψυχοθεραπευτική παρέμβαση βοηθήσει το άτομο εξαρτάται από την βαρύτητα και την διάρκεια του προβλήματος. Πολύ σημαντική είναι και η σχέση που θα αναπτυχθεί ανάμεσα σε θεραπευτή και θεραπευόμενο. Από την εκπαίδευση και κλινική κατάρτιση του πρώτου, από τους στόχους ή τα αιτήματα του δεύτερου και από την δέσμευση και των δύο στη θεραπευτική διαδικασία εξαρτάται το πόσο γρήγορα θα έρθει η βελτίωση. Όπως σε κάθε σχέση, έτσι και στη θεραπευτική, χρειάζεται χρόνος για να να εξελιχθεί.  Η διαδικασία έχει αρχή, μέση και τέλος. Έχει στάδια που μπορεί σε κάποιον που ξεκινάει να μην είναι ορατά, στην πορεία όμως γίνονται διακριτά. Η διάρκεια καθώς και η συχνότητα των συνεδριών αφορά το κάθε άτομο ξεχωριστά και το πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει. Συνήθως, οι συνεδρίες πραγματοποιούνται μία φορά την εβδομάδα, την συμφωνημένη μέρα και ώρα και διαρκούν 60 λεπτά. Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι η ψυχοθεραπεία δεν είναι εξαρτητική. Είναι μια σχέση εμπιστοσύνης μέσα από την οποία μπορεί κανείς να γνωρίσει τον εαυτό του, τα συναισθήματα του και να αλλάξει προβληματικές συμπεριφορές. Ο στόχος είναι να ενδυναμωθεί το άτομο να εμπιστεύεται τις δικές του αποφάσεις και να είναι σε επαφή με τα συναισθήματα του, ώστε να κάνει επιλογές μέσα από τις οποίες θα νιώθει ικανοποίηση. Σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή από Ψυχίατρο.

3Απόρρητο και Κώδικας Δεοντολογίας

Όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Ψυχολόγου διέπονται από δεοντολογική, ηθική και νομική δέσμευση (Νόμος 991/1979, ΦΕΚ Α’ 278 άσκησης του επαγγέλματος του ψυχολόγου) και έχουν την υποχρέωση να τηρούν και να σέβονται το απόρρητο και γι’ αυτό ο θεραπευόμενος ενημερώνεται από την πρώτη στιγμή. Άρση του απορρήτου γίνεται όταν ο θεραπευόμενος αποκαλύψει ότι: 1. Πρόκειται να βλάψει τον εαυτό του, ή 2. Απειλείται η ζωή ή η ασφάλεια κάποιου τρίτου. Στα δεδομένα που ενδέχεται να κρατώ γραπτώς ή σε ηλεκτρονική μορφή, έχω μόνο πρόσβαση εγώ, και φέρω την αποκλειστική ευθύνη. Το απόρρητο των συνεδριών τηρείται κατά τη διάρκεια της συνεργασίας αλλά και μετά τη λήξη της.

4Τι είναι η Νευροψυχολογική αξιολόγηση και η Γνωστική Αποκατάσταση;

Η νευροψυχολογική αξιολόγηση των νοητικών λειτουργιών εντοπίζει τα ελλείμματα, την φύση και την περιοχή της εγκεφαλικής βλάβης για τον σχεδιασμό θεραπευτικής παρέμβασης. Τα αποτελέσματα χρησιμοποιούνται για την διάγνωση και διαφοροδιάγνωση μεταξύ νευρολογικών και ψυχιατρικών παθήσεων. Η Νοητική Ενδυνάμωση πραγματοποιείται μέσω δομημένων, καθοδηγούμενων ασκήσεων και λειτουργικών δραστηριοτήτων, σχεδιασμένων να εκπαιδεύσουν τους ασθενείς με εγκεφαλική δυσλειτουργία. Επικεντρώνεται στην βελτίωση προβλημάτων μνήμης και μάθησης, αντίληψης, προσοχής και συγκέντρωσης, εκτελεστικής λειτουργίας και οπτικοχωρικών διεργασιών που προκύπτουν λόγω νευρολογικών ή/και νευροεκφυλιστικών διαταραχών.

5Ποια είναι η επαγγελματική κατάρτιση του Ψυχολόγου;

Ο Ψυχολόγος πρέπει να έχει Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος. Η αντιποίηση του τίτλου του ψυχολόγου διώκεται ποινικά. Μπορεί να ξεκινήσει την καριέρα του έχοντας στην κατοχή του μεταπτυχιακό τίτλο Master (M.Sc.), ή –ακόμα καλύτερα- ένα Διδακτορικό (Ph.D.). Είναι σημαντικό να γνωρίζετε εάν ο ψυχοθεραπευτής έχει ολοκληρώσει πρόγραμμα πιστοποιημένης εκπαίδευσης. Είναι ασφαλές να επιλέξετε έναν ψυχοθεραπευτή που έχει περάσει (ή είναι ακόμα) σε εποπτευόμενη εκπαίδευση. Ανάλογες προϋποθέσεις πρέπει να ισχύουν και για όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Πιο συγκεκριμένα η Νευροψυχολογική Αξιολόγηση και η Νοητική Ενδυνάμωση θα πρέπει να πραγματοποιούνται από ειδικά εκπαιδευμένους και εξειδικευμένους Ψυχολόγους στην Νευροψυχολογία. Το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και με τις Ψυχιατρικές Πραγματογνωμοσύνες (Δικαστική Ψυχολογία). Και στις δύο περιπτώσεις και για την διασφάλιση υψηλής ποιότητας υπηρεσιών είναι απαραίτητη η ειδίκευση μέσω μεταπτυχιακών τίτλων. Στο γραφείο μου δεν παρέχω καμία υπηρεσία στην οποία δεν έχω εξειδικευτεί. Τα περιστατικά που μπορεί να μην περιλαμβάνονται στα πεδία εξειδίκευσης μου παραπέμπονται σε συνεργάτες/συναδέλφους.

Επικοινωνήστε μαζί μου