Επιλόχειος Κατάθλιψη και Ψύχωση

Η εγκυμοσύνη και η λοχεία θεωρούνται από τις σημαντικότερες περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας. Κατά την διάρκειά της, θεμελιώνεται μία υγιής σχέση ανάμεσα στην μητέρα και το βρέφος, βασική για την σωματική και ψυχική υγεία και των δύο. Η λοχεία χαρακτηρίζεται από μεγάλη συναισθηματική φόρτιση λόγω των προσδοκιών, της ανησυχίας και της εξάντλησης. Αν και το άμεσο περιβάλλον αναμένει τον ενθουσιασμό αυτό μπορεί να διαψευσθεί καθώς το δέσιμο δεν είναι πάντα άμεσο.

Σύμφωνα με το DSM-IV (1994), 1 στις 100 γυναίκες είναι πιθανόν να εμφανίσει επιλόχειο κατάθλιψη. Τα συμπτώματα εμφανίζουν διακυμάνσεις και περιλαμβάνουν δυσφορία και ατονία τα οποία επιδεινώνονται σε συγκεκριμένες ώρες κατά την διάρκεια της μέρας. Η εμφάνισή τους εντοπίζεται σε διάστημα από 24 ώρες ως 6 μήνες μετά την γέννηση. Τα πιο συνήθη είναι: θλίψη, έλλειψη ικανοποιήσης από προηγούμενες ευχάριστες δραστηριότητες, αλλαγές στην όρεξη και τον ύπνο, κόπωση, ανησυχία της μητέρας ότι μπορεί να βλάψει το βρέφος, αισθήματα αναξιότητας, ενοχές, δυσκολία συγκέντρωσης, έμμονες σκέψεις ή ιδεοληψίες και ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Αν και οι λόγοι εμφάνισης δεν είναι απολύτως γνωστοί, οι μητέρες με προηγούμενο προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό, έλλειψη υποστήριξης, απώλεια της μητέρας σε μικρή ηλικία και οικονομικα προβλήματα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.  Επιπρόσθετα, μετά την εγκυμοσύνη, οι ορμονικές ραγδαίες αλλαγές προκαλούν συμπτώματα ανάλογα της μείζονος κατάθλιψης. Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνονται τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη που σχετίζονται με την σύλληψη. Στις πρώτες 24 ώρες μετά τον τοκετό, το ποσοστό τους μειώνεται και η αλλαγή αυτή είναι πιθανόν να παράγει καταθλιπτικά συμπτώματα. Τέλος, οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο χρόνο αναπλήρωσης των αποθεμάτων σεροτονίνης ύστερα από κάποιο στρεσσογόνο γεγονός όπως ο τοκετός.

Τα βιώματα παίζουν επίσης πολύ σημαντικό ρόλο. Ειδικά σε μία τόσο ιδιαίτερη στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας, ένα περιβάλλον με προστριβές και εντάσεις, αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης ψυχοπαθολογίας.

Είναι βασικό να διαχωρίζεται η κατάθλιψη από τα ήπια συμπτώματα δυσφορίας ή κόπωσης (baby blues) τα οποία είναι συχνά μετά την εγκυμοσύνη στο 50-70% των λεχόνων.

Η επιλόχειος ψύχωση είναι μια σοβαρή διαταραχή που χρειάζεται άμεση θεραπεία. Προσβάλλει μία στις 500 γυναίκες και εμφανίζεται μερικές μέρες ή βδομάδες μετά την γέννα και είναι πιο συχνή σε γυναίκες με οικογενειακό ή προσωπικό ιστορικό διπολικής διαταραχής ή ψύχωσης.

Παρόλα αυτά η επιλόχειος κατάθλιψη και ψύχωση μπορεί να εμφανιστεί χωρίς συγκεκριμένο λόγο όπως και η παρουσία των παραπάνω παραγόντων δεν οδηγεί απαραίτητα στην εμφάνιση των δύο αυτών διαταραχών.

Στην επιλόχειο ψύχωση, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έμμονες και παράξενες ιδέες, ψυχαναγκαστικές σκέψεις, διαταραχές στις διαπροσωπικές σχέσεις, οξυθυμία προς τον σύντροφο ή τους άλλους και οπτικές ή ακουστικές ψευδαισθήσεις. Οι εμμονές μπορεί να περιλαμβάνουν έμμονες σκέψεις σχετικά με πιθανές λοιμώξεις, αιφνίδιο θάνατο, λανθασμένων χειρισμών και πιθανές ιδέες ότι θα βλάψει το μωρό με κάποιο τρόπο.

Αν υποψιάζεστε ότι εσείς ή κάποιο κοντινό σας πρόσωπο εμφανίζει ανάλογα συμπτώματα απευθυνθείτε σε κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας και μην προσπαθείτε μόνος/η να κάνετε την διάγνωση. Η ίδια μπορεί να μην κατανοήσει αρχικά τι της συμβαίνει ή να νιώσει ντροπή που δεν δείχνει τον ανάλογο ενθουσιασμό.
Κατάθλιψη όμως μπορεί να εμφανιστεί και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά σε περιπτώσεις όπου η γυναίκα έχει προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης, κατάχρησης ουσιών, μικρή υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους, ανησυχία για το έμβρυο και συζυγικά ή οικονομικά προβλήματα.
Είναι βασικό πριν την εγκυμοσύνη να μην προσπαθείτε να κάνετε τα πάντα και να βρίσκετε χρόνο για ξεκούραση και χαλάρωση. Αν εργάζεστε να τρώτε συχνά γεύματα πλούσια σε βιταμίνες όπως φρούτα και λαχανικά. Μπορείτε επίσης να κάνετε φιλίες με ζευγάρια που έχουν ή περιμένουν μωρό. Αν έχετε εντοπίσει αρνητικές σκέψεις ή συναισθήματα μιλήστε στο γυναικολόγο σας για να σας παραπέμψει σε κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας.
Με την γέννηση του μωρού είναι καλό να εκφράζετε τα συναισθήματα σας σε άτομα που βρίσκονται κοντά σας. Αν για όποιον λόγο δεν θέλετε να το κάνετε μιλήστε στο γιατρό σας. Αναζητήστε βοήθεια από τους άλλους και εκμεταλλευτείτε όλες τις ευκαιρίες για να ξεκουράζεστε αλλά και να αντλείτε την υποστήριξη του συζύγου ή συντρόφου.
Το περιβάλλον είναι απαραίτητο να βοηθήσει και να υποστηρίξει την νέα μητέρα. Μην σοκάρεστε ή απογοητεύεστε αν η σύζυγος ή σύντροφος σας εκμυστηρευτεί ότι δεν αισθάνεται ιδιαίτερα ενθουσιασμένη. Δώστε της χώρο και χρόνο να εκφραστεί. Αν επισκεφτείτε κάποιον επαγγελματία υγείας ο οποίος θα διαγνώσει επιλόχειο κατάθλιψη μην δείξετε δυσαρέσκεια ή φόβο είναι μία συχνή διαταραχή που θεραπεύεται. Ρωτήστε πώς μπορείτε να την βοηθήσετε και να την ξεκουράσετε. Δείξτε υπομονή, υποστηρίξτε την και συμβουλευτείτε έναν ειδικό για το πώς μπορείτε να συμμετέχετε στη θεραπεία.
Η Γνωστική Συμπεριφορική θεραπεία είναι από τις πιο ενδεδειγμένες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις. Ο θεραπευτής βοηθά στο να εντοπίσετε τον διαστρεβλωμένο τρόπο σκέψης που οδηγεί σε καταθλιπτική διάθεση και να τον τροποποιήσετε. Παράλληλα, θα κατανοήσετε την κατάθλιψη σε σχέση με τις διαπροσωπικές σας σχέσεις και το παρελθόν. Σε κάποιες περιπτώσεις η φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητη. Τα αντικαταθλιπτικά, δρουν μέσα στις πρώτες τρεις βδομάδες χρήσης και η μέση διάρκεια θεραπείας είναι έξι μήνες. Τα νεότερα αντικαταθλιπτικά (Selective Serotonin Reuptake Inhibitors; εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης SSRI’s) δρουν στην σεροτονίνη και την νοραδρεναλίνη και έχουν ελάχιστες παρενέργειες που εξαφανίζονται τις πρώτες μέρες χρήσης. Ο ψυχίατρος σας, μπορεί να επιλέξει το πιο κατάλληλο φάρμακο για την περίπτωση σας αλλά και να σας ενημερώσει σχετικά. Σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν έντονα συμπτώματα ο συνδυασμός ψυχοθεραπείας και φαρμακοθεραπείας είναι ο πιο αποτελεσματικός.

Αν επιμείνουν πάνω από 2 εβδομάδες χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση για το ενδεχόμενο μετάπτωσής τους σε επιλόχειο κατάθλιψη.
Τα συμπτώματα των blues της λοχείας περιλαμβάνουν αστάθεια στο συναίσθημα, κλάμα, ευσυγκινησία, ευερεθιστότητα, άγχος, καταθλιπτική διάθεση, αϋπνία και δυσανάλογο φόβο για την ικανότητα ενασχόλησής τους με το νεογέννητο βρέφος.
Γυναίκες με προεμμηνορυσιακό δυσφορικό σύνδρομο εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης των blues της λοχείας.
Τέλος, η σοβαρότερη από τις ψυχιατρικές διαταραχές της λοχείας, η επιλόχειος ψύχωση είναι σπανιότερη σε σχέση με την επιλόχειο κατάθλιψη (1 έως 2 / 1000 γεννήσεις). Εμφανίζεται συνήθως 3 με 14 ημέρες μετά τον τοκετό και συνήθως πρόκειται για επεισόδια διπολικής διαταραχής και λιγότερο συχνά για εκδηλώσεις σχιζοφρενικής διαταραχής. Η συμπτωματολογία της περιλαμβάνει ψευδαισθήσεις και παραλήρημα -συνήθως διωκτικό που μπορεί να εμπλέκει και το προσωπικό του Νοσοκομείου-, ιδέες μεγαλείου που προβάλλονται στο παιδί, αϋπνία (η οποία δεν συνδέεται με τον διακεκομμένο ύπνο λόγω των αναγκών του βρέφους), σύγχυση και αποδιοργάνωση, Συχνά παρατηρούμενη είναι η ευμεταβλητότητα στη συμπεριφορά με εναλλαγές ευφορίας – κλάματος, θυμού-στενοχώριας, κίνδυνο αυτοκτονίας και βρεφοκτονίας.
Για την αντιμετώπιση της επιλόχειας ψύχωσης απαιτείται ψυχιατρική νοσηλεία, ενώ δεν συνιστάται νοσηλεία μαζί με το παιδί, αν υπάρχει κίνδυνος βρεφοκτονίας. Η χορήγηση λιθίου μπορεί να είναι αποτελεσματική, ακόμη και προφυλακτικά, σε γυναίκες με προηγούμενο ιστορικό επιλόχειας ψύχωσης ή διπολικής διαταραχής. Επίσης χορηγούνται αντιψυχωσικά, αντικαταθλιπτικά, ή διενεργείται ηλεκτροσπασμοθεραπεία. Ο κίνδυνος εμφάνισης επιλόχειας ψύχωσης είναι μεγαλύτερος μετά τη γέννηση του πρώτου παιδιού και μετά από καισαρική τομή.
Εν κατακλείδι, κομβικό σημείο για την αντιμετώπιση της επιλόχειας κατάθλιψης και των συναφών συναισθηματικών διαταραχών που δύνανται να αναδυθούν μετά τον τοκετό, είναι η έγκαιρη διάγνωση, η σωστή ενημέρωση της λεχωείδος και του περιβάλλοντος αυτής, η εξάλειψη των αισθημάτων ντροπής που τη συνοδεύουν και η έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση, ώστε να κρατήσουμε την ιδιαίτερη στιγμή της δημιουργίας της νέας ζωής, μακριά από
Τα συμπτώματα της απλής μελαγχολίας (Κυκλοθυμική διάθεση-Baby Blues) εμφανίζονται συνήθως μέσα στα πρώτα τρία 24ωρα μετά τον τοκετό και υποχωρούν έπειτα από 2-3 εβδομάδες. Περίπου το 80% των νέων μαμάδων αντιμετωπίζουν απότομες αλλαγές διάθεσης, οι οποίες είναι προσωρινές. Συνοδεύονται από κλάμα, θλίψη, ενοχές ότι είναι ανεπαρκής η φροντίδα που παρέχεται στο βρέφος, απογοήτευση, διαταραχές μνήμης και συγκέντρωσης, αϋπνία.

Οι περισσότερες νέες μητέρες δεν είναι απόλυτα προετοιμασμένες για τις αλλαγές και για τις δυσκολίες αυτής της περιόδου. Κάποιες πιστεύουν ότι τα πράγματα θα είναι απλά και σχετικά εύκολα, κάποιες άλλες έχουν υπερβολικό φόβο γι’ αυτό που θα ακολουθήσει. Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία η προετοιμασία για την περίοδο αυτή να ξεκινά κατά τη διάρκεια της κύησης με τη συμβουλή και τις οδηγίες του γυναικολόγου που παρακολουθεί τη γυναίκα. Στο μεταβατικό στάδιο της λοχείας, η νέα μητέρα καλείται να αναβιώσει στοιχεία της δικής της σχέσης με τη μητέρα της και να θέσει κανόνες στην καινούργια δομή της οικογένειάς της.

Related posts

Κατάθλιψη Μέρος Α

Κατάθλιψη Μέρος Α

Η Κατάθλιψη διαχωρίζεται με βάση την χρονική της παράμετρο σε: Μοναδικό επεισόδιο: ύπαρξη ενός μεμονωμένου καταθλιπτικού επεισοδίου...

Posted
Κατάθλιψη ΙΙ

Κατάθλιψη ΙΙ

Η κατάθλιψη επηρεάζει την σκέψη, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά. Ο κίνδυνος να νοσήσει κάποιος είναι 10-25% για τις γυναίκες και 5-12% για...