Υποχονδρίαση

Τι είναι η Υποχονδρίαση;

Με τον όρο Υποχονδρίαση, περιγράφεται ο παράλογος φόβος του ατόμου ότι πάσχει από μία σοβαρή ασθένεια. Κάθε σύμπτωμα μεγαλοποιείται ενώ οι διαστρεβλώσεις δεν υποχωρούν ακόμα και μετά από εργαστηριακές εξετάσεις ή τις διαβεβαιώσεις των γιατρών. Ακόμα και ο πονοκέφαλος ή ένα εξάνθημα αποτελούν ενδείξεις που οδηγούν σε παρερμηνεία και ως αποτέλεσμα καταστροφολογία. Η ανησυχία για την υγεία μπορεί να οδηγήσει στην υιοθεσία αυθαίρετων συμπερασμάτων και αυστηρών κανόνων. Ο φόβος ενεργοποιείται σχεδόν αυτοματοποιημένα, καθώς αθώα και καθημερινά σωματικά συμπτώματα ερμηνεύονται ως ενδείξεις σοβαρής ασθένειας. Αυτό προκαλεί έντονη ανησυχία και άγχος στους πάσχοντες που υπερμεγεθύνουν τα υπάρχοντα συμπτώματα ή δημιουργούν νέα που εντείνουν, με την σειρά τους, τα αρνητικά συναισθήματα. Σταδιακά, δημιουργείται ένας Φαύλος Κύκλος που διαιωνίζει τον φόβο του ατόμου για την σωματική του υγεία.

Διαχωρισμός παθολογικής και φυσιολογικής ανησυχίας για την υγεία

Οι περισσότεροι άνθρωποι ανησυχούν για την υγεία τους και αυτό είναι κάτι φυσιολογικό. Για κάποιους όμως το συναίσθημα είναι ακραίο σε σημείο που παρεμβαίνει στην καθημερινή λειτουργικότητά τους. Τα άτομα που υποφέρουν από Υποχονδρίαση δεν πάσχουν στην πραγματικότητα από την ασθένεια για την οποία ανησυχούν. Δεν πρόκειται δηλαδή για σωματική αλλά ψυχική διαταραχή που στο 60% των περιπτώσεων συνυπάρχει με τουλάχιστο μία ακόμα διάγνωση, όπως Μείζονα Κατάθλιψη ή κάποια Αγχώδη διαταραχή. Η Υποχονδρίαση μοιάζει με διάφορες σωματόμορφες ή παθολογικές καταστάσεις. Η κύρια διαφορά τους συνίσταται στο ότι κατά κανόνα, τα συμπτώματα είναι ηπιότερα ενώ κυριαρχεί έντονο άγχος και ανησυχία. Γίνεται διάκριση ανάμεσα στην πρωτογενή και δευτερογενή Υποχονδρίαση, όπου στην τελευταία τα συμπτώματα πυροδοτούνται από κάποια υπάρχουσα παθολογία. 

Που οφείλεται;

Τα αίτια συχνά εντοπίζονται στη σχέση με τους γονείς ειδικά αν υπήρχαν αυστηρές ή αυταρχικές συμπεριφορές. Ο ανυπόστατος φόβος σχετίζεται με την προσπάθεια του ατόμου να ισοσταθμίσει μέσω του υπερβολικού ενδιαφέροντος για την υγεία, την αδιαφορία που βίωσε από τους γονείς. Η υποχονδρίαση εμφανίζεται το ίδιο συχνά και στα δύο φύλα και σε όλες τις ηλικίες. Στην πλειοψηφία των ατόμων όμως, εμφανίζεται αρχικά στην πρώιμη ενηλικίωση (20-25 ετών). Το ποσοστό συχνότητας εμφάνισης είναι περίπου 1-5% στον γενικό πληθυσμό.

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί ύστερα από μία αιφνίδια αλλαγή ή απώλεια όπως είναι ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου. Διαφορετικά είναι πιθανόν να αποτελέσει συνέπεια έντονου άγχους, συναισθηματικής διαταραχής ή τραυματικού βιώματος στη διάρκεια της παιδικής ηλικίας.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

1. Συνεχής αναζήτηση ενδείξεων ασθένειας στο σώμα. 2. Υπερκατανάλωση φαρμάκων. 3. Ανάγκη συνεχούς επιβεβαίωσης από το άμεσο οικογενειακό/φιλικό περιβάλλον. 4. Συχνές επισκέψεις σε γιατρούς για διάφορα σωματικά συμπτώματα. 5. Συνέχιση της ανησυχίας παρά τις διαβεβαιώσεις των γιατρών. 6. Συχνή δυσαρέσκεια για τον τρόπο εκτίμησης ή αντιμετώπισης του προβλήματος από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. 7. Οι ιδέες περί ασθένειας προκαλούν έντονο άγχος και δημιουργούν δυσκολίες στην καθημερινότητα. 8. Η διάρκεια των συμπτωμάτων είναι για τουλάχιστο 6 μήνες. 9. Υπάρχει έντονη αμφισβήτηση ιατρικών/εργαστηριακών εξετάσεων. 10. Εναλλαγή γιατρών και επανάληψη διαγνωστικών αξιολογήσεων.

Θεραπεία

Η Υποχονδρίαση μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά τόσο με ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις όσο και με φαρμακευτική αγωγή ή έναν συνδυασμό των δύο. Το άτομο συνειδητοποιεί σταδιακά πώς το πρόβλημά του δεν βρίσκεται στο σώμα του αλλά σχετίζεται με συναισθήματα που δεν έχουν επιλυθεί και έχουν σωματοποιηθεί. Ως ψυχική διαταραχή διαταράσσει την προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή του ατόμου. Πολλές φορές μάλιστα τα σωματικά συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, ίλιγγος, ταχυκαρδία και εκζέματα οφείλονται κυρίως στο άγχος παρά σε κάτι παθολογικό. Η Υποχονδρίαση συνήθως έχει μεγάλη χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα εαν υπάρχει ήδη από την παιδική ηλικία. Το διάστημα μειώνεται στην περίπτωση που τα συμπτώματα έχουν εμφανιστεί σε περίοδο κάποιας αλλαγής ή κρίσης.

Η ποιότητα ζωής του ατόμου είναι πιθανό να υποστεί τόσο μεγάλη έκπτωση που να εμφανίσει Κρίσεις πανικού και αποφυγή καταστάσεων που πυροδοτούν άγχος όπως συζητήσεις για ασθένειες, ή επαφή με ασθενείς. Ένας γιατρός όταν διαπιστώσει συμπτώματα υποχονδρίασης μπορεί να παροτρύνει το άτομο να επισκεφτεί έναν Ψυχολόγο ή Ψυχίατρο. Αν και κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί ότι δε θα αρρωστήσουμε και δεν μπορεί να μας συμβεί κάτι, ωστόσο ο φόβος δεν επιτρέπει την εκλογίκευση.

10 ΕΝΤΟΛΕΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΧΟΝΔΡΙΟΥΣ

1. Τα έντονα σωματοποιημένα συμπτώματα που νιώθετε είναι μια υπερβολή φυσιολογικών σωματικών συμπτωμάτων λόγω στρες.

2. Δεν είναι επιβλαβή παρά μόνο δυσάρεστα.

3. Μην αυξάνετε περαιτέρω τον πανικό σας με αρνητικές σκέψεις.

4. Παρατηρήστε αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα και όχι αυτό που φοβάστε ότι θα συμβεί.

5. Δώστε χρόνο στον φόβο να περάσει και να εξαφανιστεί.

6. Οταν σταματήσετε να αυξάνετε τον φόβο σας, υποχωρεί.

7. Ο στόχος σας είναι να μάθετε να αντιμετωπίζετε τον φόβο χωρίς να τον αποφεύγετε.

8. Σκεφθείτε εκ των προτέρων ότι νικήσατε τον φόβο σας.

9. Οταν νιώσετε καλύτερα, κοιτάξτε γύρω σας και σχεδιάστε τι θα κάνετε στη συνέχεια.

10. Ξεκινήστε την επόμενη κίνησή σας με ηρεμία.

Της Δρ. Τέσσας Χριστοδούλου, PhD, CPsych. AFBPsS, CSci

Related posts

Ψυχοσωματικά συμπτώματα

Δεν είναι λίγες οι φορές που όλοι μας έχουμε νιώσει δυσφορία, έντονη ενόχληση ή σωματικό πόνο χωρίς να ξέρουμε πού οφείλεται. Εκφράσεις όπως «έχω...

Κοινωνικό Άγχος

Κοινωνικό Άγχος

Τι είναι το Κοινωνικό Άγχος; Αν και η αμηχανία σε κοινωνικές περιστάσεις είναι αναμενόμενη, στο Κοινωνικό Άγχος, το άτομο διακατέχεται από επίμονο...

Posted
Μηχανισμός Φυγής ή Πάλης

Μηχανισμός Φυγής ή Πάλης

Τι είναι ο Μηχανισμός «Φυγής ή Πάλης»; Ως όρος ο Μηχανισμός «Φυγής ή Πάλης (Fight or Flight Response), χρησιμοποιήθηκε αρχικά από έναν Αμερικάνο...

Posted