Η Παχυσαρκία εμφανίζεται λόγω της διαταραχής του ισοζυγίου μεταξύ πρόσληψης τροφής και κατανάλωσης ενέργειας. Αν και ο κορεσμός έρχεται μετά το τέλος του γεύματος, στα άτομα με παχυσαρκία εμφανίζεται άγχος που αντιμετωπίζεται μέσω της τροφής.

Η Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία βοηθά το άτομο να αποκαταστήσει την σχέση μεταξύ επιθυμίας- πείνας -φαγητού, εντοπίζοντας τις μαθημένες συμπεριφορες από την οικογένεια. Συχνά συναντάται μία σχέση αλληλεξάρτησης, ακαμψία και δυσκολία επίλυσης προβλημάτων. Κοινή είναι επίσης η τάση για υπερπροστασία που αποτελεί ένδειξη αγάπης και αδυναμία ανάληψης ευθύνης. Το φαγητό γίνεται μέσο διαχείρισης ανέκφραστων συναισθημάτων και προβληματικής επικοινωνίας. Σημαντικό αλλά όχι καθοριστικό ρόλο παίζει μια βιολογική προδιάθεση, η εξέλιξή όμως ορίζεται από τη σκέψη, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά απέναντι στο φαγητό. 

Τα άτομα με αυξημένο βάρος έχουν αρνητικές πεποιθήσεις για τον εαυτό τους. Αισθάνονται εγκλωβισμένα σε μία σχέση όπου το φαγητό χρησιμοποιείται ως διαχείριση της κριτικής και της απογόητευσης. Μέσω του ιστορικού εντοπίζονται συναισθηματικές ή αγχώδεις διαταραχές, παρελθοντικές προσπάθειες απώλειας βάρους και διατροφικές συνήθειες. Η καταγραφή σε ένα ημερολόγιο βοηθά στον εντοπισμό των σχετικών με τη δίαιτα και τη διατροφή προβληματικών συμπεριφορών. Ο θεραπευτής βοηθά το άτομο να αλλάξει τους μη ρεαλιστικούς στόχους και τις λανθασμένες πεποιθήσεις πάνω στην απώλεια του βάρους. Στόχος είναι να μπορέσει το άτομο να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του σπάζοντας τον φαύλο κύκλο της εξάρτησης από το φαγητό.

Σε περιπτώσεις με ΔΜΣ ≥35, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά την χειρουργική αντιμετώπιση προκειμένου να επιτευχθεί μία σημαντική απώλεια βάρους.

Related posts

Ψυχογενής Βουλιμία

Ψυχογενής Βουλιμία

Η Ψυχογενής Βουλιμία χαρακτηρίζεται από δυσλειτουργική συμπεριφορά απέναντι στο φαγητό και πλήττει συχνότερα τις γυναίκες στην εφηβεία σε ποσοστό...

Ψυχογενής Ανορεξία

Ψυχογενής Ανορεξία

Νευρική Ανορεξία Ενώ η ονομασία  «νευρική ανορεξία» παραπέμπει  σε έλλειψη ή μείωση της όρεξης σύμφωνα με την κυριολεκτική σημασία του όρου, στην...