Μηχανισμός Φυγής ή Πάλης

Τι είναι ο Μηχανισμός «Φυγής ή Πάλης»;

Ο όρος «Φυγή ή Πάλη» (Fight or Flight Response) χρησιμοποίηθηκε αρχικά από έναν Αμερικανό φυσιολόγο. Ο Walter Cannon είχε ως στόχο να περιγράψει έναν αμυντικό μηχανισμό που εμφανίζεται κάτω από συνθήκες απειλής ή κινδύνου.  Ως διεργασία, οδηγεί στην ενεργοποίηση του Συμπαθητικού Νευρικού Συστήματος, το οποίο ανταποκρίνεται αυξάνωντας την αδρεναλίνη. Ως αποτέλεσμα εμφανίζονται μίας μεγάλης έκφανσης βιολογικές σωματικές αντιδράσεις. Κάποιες από αυτές περιλαμβάνουν την μεταβολή στις κόρες των ματιών, τα επίπεδα σακχάρου, της κορτιζόλης, των καρδιακών παλμών και της αρτηριακής πίεσης. Σε άλλες περιπτώσεις παρουσιάζονται αλλαγές στο ανοσοποιητικό και διαταραχές στο γαστρεντερικό ή το αναπνευστικό σύστημα.

Ο Μηχανισμός «Φυγής ή Πάλης» από το παρελθόν ως σήμερα

Εξελικτικά, ως αμυντικός μηχανισμός, βοηθούσε στην εγρήγορση, την αύξηση της αντοχής και της ταχύτητας αντίδρασης. Με αυτόν τον τρόπο, ο οργανισμός αντιμετώπιζε τον κίνδυνο, «Πάλη» ή προετοιμαζόταν ώστε να τραπεί σε «Φυγή». Στο παρελθόν για παράδειγμα, όταν οι άνθρωποι ζούσαν στις σπηλιές, ο μηχανισμός της «Φυγής ή Πάλης» συνέβαλε στην διάσωση από μία ενδεχόμενη επίθεση ενός άγριου ζώου. Ο τρίτος μηχανισμός που περιγράφηκε ως αντίδραση απέναντι στο στρες, είναι το «πάγωμα» ή ακινητοποίηση. Ωστόσο δεν συμπεριλαμβάνεται ως αμυντική αντίδραση διότι θεωρείται μέθοδος αποφυγής.

Πώς συνδέεται ο μηχανισμός με το Άγχος σήμερα;

Τα άτομα με Αγχώδεις διαταραχές εμφανίζουν αντιδράσεις ως απάντηση σε φανταστικές απειλές του περιβάλλοντος λόγω γνωστικών διαστρεβλώσεων που έχουν δημιουργηθεί βάση δυσλειτουργικών πεποιθήσεων. Η «Φυγή ή Πάλη» ως μηχανισμός άμυνας δεν σχετίζεται με τα ερεθίσματα που ενεργοποιούν το Άγχος ωστόσο αποτελεί ενστικτώδη συμπεριφορά. Στη σημερινή εποχή έχει σκοπό την προστασία αλλά σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται εξαιρετικά ψυχοφθόρα. Σε αντίθεση με το παρελθόν οδηγεί σε αποφυγές με αποτέλεσμα το άτομο να εγκλωβίζεται σε έναν Φαύλο Κύκλο δυσφορίας. Μάλιστα, τα συμπτώματα παρερμηνεύονται συχνά ως παθολογικά διαιωνίζοντας περαιτέρω το φόβο απέναντι σε καθημερινές δραστηριότητες. Αν κάποιος λοιπόν βρίσκεται σε υπερδιέγερση που συνοδεύεται από σωματικά συμπτώματα, τότε θα ήταν ωφέλιμο να επισκεφτεί κάποιον ψυχολόγο ή να συμβουλευτεί τον γιατρό του ώστε να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.

Related posts

Κρίσεις πανικού

Κρίσεις πανικού

Τι είναι οι Κρίσεις Πανικού; Αναμφίβολα από τις πιο συχνές διαταραχές Άγχους, οι Κρίσεις Πανικού χαρακτηρίζονται ως ένα «τρομακτικό βίωμα». Κάθε...

Αγοραφοβία

Αγοραφοβία

Τι είναι η Αγοραφοβία; Η Αγοραφοβία ανήκει στις διαταραχές του άγχους. Κυριολεκτικά σημαίνει «φόβος της αγοράς», δηλαδή των ανοιχτών χώρων. Είναι...