Επιλόχειος Κατάθλιψη

Η Επιλόχειος Κατάθλιψη διαφέρει σημαντικά από τα baby blues που μπορεί να εμφανιστούν ετις 3 πρώτες μέρες στο 80% των λεχώνων. Η διάρκεια όμως και η ένταση χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση για το ενδεχόμενο μετάπτωσης.

Η λοχεία θεωρείται μία πολύ σημαντική περίοδος για την θεμελίωση της σχέσης ανάμεσα στην μητέρα και το βρέφος. Οι προσδοκίες και οι απαιτήσεις που την συνοδεύουν μπορεί να μειώσουν τον ενθουσιασμό. Η Επιλόχεις κατάθλιψη είναι συχνή και εκδηλώνεται με ποσοστό 10-20%. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν, κόπωση, δυσαρέσκεια, δυσφορία, φόρτιση, άσχημη διάθεση, θλίψη, έλλειψη ικανοποίησης και ενδιαφέροντος, προβλήματα στον ύπνο ή και την όρεξη, ατονία, δυσκολία συγκέντρωσης, ταχυπαλμία και άρνηση ενασχόλησης με το παιδί.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος εμφάνισης της διαταραχής. Κάποιες γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό, έλλειψη υποστήριξης και πρόωρο τοκετό μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Επίσης οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα κατάθλιψης. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνονται τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη που σχετίζονται με τη σύλληψη και τη γέννηση. Στις πρώτες 24 ώρες μετά από τον τοκετό, το ποσοστό μειώνεται γρήγορα, στα κανονικά επίπεδά οδηγώντας σε κόπωση και άσχημη διάθεση.

Η Επιλόχειος Ψύχωση είναι σπάνια. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έμμονες ιδέες, ψυχαναγκαστικές σκέψεις, ψευδαισθήσεις και παραλήρημα -συνήθως διωκτικό, αϋπνία, σύγχυση και αποδιοργάνωση. Συχνές είναι και οι μεταβολές της διάθεσης με εναλλαγές ευφορίας – κλάματος, θυμού-στενοχώριας. Η νοσηλεία είναι απαραίτητη καθώς ο  κίνδυνος αυτοκτονίας και βρεφοκτονίας είναι αυξημένος.

Η Επιλόχειος Κατάθλιψη χρειάζεται υποστήριξη από ειδικό, ίσως και φαρμακευτική αγωγή. Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης και το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον. Η Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπείαείναι μια από τις πιο ενδεδειγμένες παρεμβάσεις. Ο θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τον διαστρεβλωμένο τρόπο με τον οποίο σκέπτεστε και σας οδηγεί σε άσχημη διάθεση.