Ενδοοικογενειακή Βία

Τι είναι η Ενδοοικογενειακή Βία;

Η Ενδοοικογενειακή Βία είναι πλέον Ποινικό Αδίκημα και τιμωρείται από τις διατάξεις του Νόμου 3500/2006, ΦΕΚ 232/Α’/24.10.2006. Ως ορισμός περιλαμβάνει κάθε μορφή βίας ή είδος κακοποίησης συμπεριλαμβανομένου της Ψυχολογικής, Σεξουαλικής, Σωματικής και Συναισθηματικής. Σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα, μεγαλύτερη απειλή να βιώσουν Ενδοοικογενειακή Βία, διατρέχουν οι γυναίκες. Ο σύζυγος ή σύντροφος, μετά από κάθε επεισόδιο μπορεί να ζητήσει συγνώμη ή να απολογηθεί, λέγοντας ότι η κακή συμπεριφορά δεν θα επαναληφθεί. Σταδιακά, το «θύμα» ξεκινά να αμφιβάλλει για τον εαυτό του και για το αν ο συναισθηματικός ή/και σωματικός πόνος είναι πραγματικός. Αν κάποια από τα παραπάνω σας ακούγονται οικεία, ίσως τότε να βιώνεται Ενδοοικογενειακή Βία. 

Πώς μπορεί κάποιος να την αναγνωρίσει;

Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να μην είναι εύκολο να εντοπιστούν τα σημάδια της Ενδοοικογενειακής Βίας. Υπάρχουν αρκετές σχέσεις στις οποίες ο χειρισμός, οι καταχρηστικές και επιθετικές συμπεριφορές κυριαρχούν από τα πρώιμα στάδια. Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο είναι όμως η σταδιακή επιδείνωση και η αύξηση της συχνότητας των εξάρσεων με αποτέλεσμα την πύκνωση των περιστατικών βίας. 

Τις περισσότερες φορές εμφανίζεται με την μορφή ύβρεων ή υποτιμητικών χαρακτηρισμών- σχολίων, την επιχείρηση απομόνωσης και αποξένωσης από την οικογένεια και τους φίλους, τον διαρκή έλεγχο, τον χειρισμό με κορύφωμα τις πράξεις ζηλοτυπόας ή κτητικότητας. Μπορεί τα περιστατικά να σημειώνονται μετά την χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών, από ασήμαντη ή καμία αφορμή με την επιστροφή του συζύγου στο σπίτι. Η λεκτική βία συνοδεύεται από χτυπήματα, σπρωξίματα και άλλες κακοποιητικές πράξεις. Αν το «θύμα» προβάλλει αντίσταση ή προσπαθήσει να διαφύγει, τότε είναι πιθανό να ακολουθήσουν απειλές και εκβιασμός. Ο εξαναγκασμός σε σεξουαλική πράξη είναι επίσης ιδιαίτερα συχνώς, όπως και η επίρρηψη ευθυνών στο «θύμα» εφόσον με τη συμπεριφορά του προκαλεί την έξαρση του «θύτη». 

Εγκυμοσύνη, παιδιά και ενεργοποίηση της Ενδοοικογενειακής Βίας

Δεν είναι σπάνιο, η Ενδοοικογενειακή Βία να ξεκινήσει ή/και να επιδεινωθεί, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή στην περίοδο της Λοχείας. Ο κίνδυνος και οι συπεριφορές κλιμακώνονται πάντα όταν οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις αυξάνονται. Ακόμα κι αν το παιδί δεν γίνει αντικείμενο ή μάρτυρας κακοποίησης, η ψυχική υγεία του «θύματος» επηρεάζει σημαντικά την ομαλή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξή του. Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε περιβάλλον με κακοποίηση διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο να εμφανίσουν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα. Ως ενήλικες επιπρόσθετα, είναι πιθανό να γίνουν τα ίδια «θύτες» ή ακόμα και να θεωρήσουν την βία ως ένα φυσιολογικό κομμάτι της σχέσης. 

Σπάστε τον Φαύλο Κύκλο

Αν βρίσκεστε σε μια κακοποιητική σχέση μπορεί να αναγνωρίσετε ότι:

– Σας απειλούν με την χρήση βίας/εκβιασμού

– Σας χτυπούν

– Σας ζητούν συγνώμη και σας υπόσχονται ότι δεν θα συμβεί ξανά (ήταν ένα τυχαίο γεγονός λόγω κούρασης)

– Σας ζητούν συγγνώμη, υπόσχονται ότι θα αλλάξουν και προσφέρουν δώρα ή γίνονται ιδιαιτέρως τρυφεροί

– Ο κύκλος επαναλαμβάνεται,

– Τυπικά η βία γίνεται πιο συχνή και σοβαρή με την πάροδο του χρόνου.

Η περαιτέρω παραμονή σας σε μία τέτοια σχέση, επιφέρει τεράστιο πλήγμα στην αυτοεκτίμησή σας. Μπορεί να προκαλέσει συναισθηματικές ή/και αγχώδεις διαταραχές με σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική και την σωματική σας υγεία. Μπορεί να αρχίσετε να αμφιβάλλετε για την ικανότητά σας να φροντίσετε τον εαυτό σας ή να αναρωτιέστε εάν το να ανέχεστε την κακοποίηση είναι το ελάττωμά σας. 

Της Δρ. Τέσσας Χριστοδούλου, PhD

Κλινικής και Δικαστικής Ψυχολόγου- Νευροψυχολόγου

MSc Κλινικής Νευροψυχολογίας (University College London, UK)

MSc Εγκληματολογίας (Portsmouth University, UK)

Πραγματογνώμονα Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης

Related posts

Δικαστική Συμπαράσταση

Δικαστική Συμπαράσταση

Τι είναι η Δικαστική Συμπαράσταση; Σε περιπτώσεις όπου διαταράσσεται η σωματική, ψυχική ή/και πνευματική λειτουργία, το άτομο μπορεί να χρειαστεί...